wtorek, 4 września 2012

Krokiety jajeczno-warzywne

Wracam po długiej przerwie! Niestety ostatnimi czasy nie mogłam gotować. Ale powracam do pichcenia. Dzisiejszy przepis pochodzi z czasów sprzed przerwy.

fot. PJB

Składniki na omlety (z tej proporcji wychodzi ich ok 10 sztuk):

250 g mąki pszennej (u mnie standardowo szymanowska, ale może być i tortowa w razie gdybyśmy innej nie posiadali)
0,5 litra mleka (takie 2% najlepsze)
2 jajka
szczypta soli

Składniki na farsz:

7-8 jajek
2 puszki groszku zielonego
ok 10 listków pomidorów suszonych w oleju
500 g pieczarek
kilka łyżek majonezu (w zależności od upodobań)
sól, pieprz

Składniki na obtoczkę:
2 jajka
bułka tarta
przyprawa grillowa lub złocisty kurczak (lub jakakolwiek inna ulubiona mieszanka przypraw)

Przygotowanie:

Składniki na omlety dobrze wymieszać. Smażyć na małej ilości tłuszczu. U mnie olej rzepakowy.

Jajka ugotować, pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, usmażyć. Pomidory pokroić na drobno. Wszystkie składniki na farsz wymieszać z majonezem i solą, pieprzem do smaku.

Na usmażone omlety nakładać farsz. Zostawić otoczkę przy brzegu wolną od farszu. Złożyć dwie przeciwległe strony omleta do środka (ale mają się nie stykać), a następnie zrolować wzdłuż krótszego brzegu. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą. Jajka już nie solimy bo mieszanki przypraw przeważnie w swoim składzie mają już sól. Z taką przyprawą w ogóle trzeba uważać, żeby nie przesadzić ;)

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, w niewielkiej jego ilości, nie za długo by można je było potem obsmażać. Chyba, że wiadomo, że wszystkie pójdą na raz. U nas 10 krokietów na raz nie pójdzie ;)

Inspiracja: eksperyment własny ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz