czwartek, 28 czerwca 2012

Placek porzeczkowy

Ten przepis spisałam z przekazu ustnego mojej sąsiadki wiele lat temu - jeszcze za czasów życia w Gangsta's Paradise ;) Użyłam białych porzeczek, ale robię je również z czerwonymi. Jest to ciasto kwaskowate. I samo w sobie nie ocieka słodyczą, co łatwo można zmienić obsypując je cukrem pudrem.

fot. PJB

Składniki:
450 g mąki krupczatki
kostka margaryny
5 jaj
200 g cukru (100 do piany i 100 do ciasta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g porzeczek (po oderwaniu od szypułek)

Przygotowanie:
Białka ubić, po ubiciu dodawać powoli 100 g cukru, stale ubijać. Pozostałe składniki (poza owocami) zagnieść na sypkie ciasto. Nałożyć na blachę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) 3/4 ciasta, następnie owoce, pianę i resztę ciasta. Piec ok 50 minut w temperaturze 180 st. C w uprzednio nagrzanym piekarniku.

Inspiracja: Pani Jagoda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz