fot. PJB |
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła (pokrojone w kostkę)
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę cytrynową:
250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (mi wyszło to z ok 9 cytryn, także polecam uzbroić się w sporą ilość)
skórka starta z 2 cytryn
200 g cukru
170 g masła (pokrojone w kostkę)
4 jajka
4 żółtka
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy masło i rozcieramy wszystko palcami. Gdy masa będzie przypominać bułkę tartą dodajemy żółtko rozmieszane z wodą. Zagniatamy na elastyczne ciasto.
- Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Ciastem wyłożyć formę do tarty. (Ja nigdy nie rozwałkowuję ciasta na tartę na stolnicy. Odrywam po prostu kawałki i przylepiam do wysmarowanej masłem formy)
- Nakłuć ciasto gęsto widelcem. (W oryginalnym przepisie jest porada by przykryć ciasto papierem do pieczenia i wysypać na to groch. Owszem, to bardzo dobra porada gdyż wtedy nie osuwają się nam brzegi tarty. Ale trzeba z tym bardzo uważać, bo w pewnym momencie ciasto pod grochem jest surowe a brzegi spieczone - trzeba więc usunąć groch po m/w połowie pieczenia)
- Piec w temperaturze 180 st. C około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i dobrze wystudzić.
- Do rondla z nieprzywierającym dnem wlać sok cytrynowy, skórkę, cukier i masło i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła.
- W misce wymieszać jajka i żółtka. Wlać je do ciepłej masy (uprzednio zestawionej z ognia), wymieszać i ponownie podgrzewać cały czas mieszając rózgą, aż do momentu gdy pojawią się bąbelki. Wtedy możemy masę przelać na spód tarty i wstawić na 10 min do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Ja moją tartę udekorowałam suszonym ananasem i czekoladowymi kropelkami do pieczenia. Można podawać z bitą śmietaną.
Inspiracja: Marta Gessler
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz